Boeddha houdingen voor de 7 dagen van de week

Als je naar een tempel (of 'Wat') in Thailand bent geweest, of binnenkort gaat, is het je misschien opgevallen dat de Boeddha in staande, zittende of liggende houdingen verschijnt. In sommige tempels zie je zeven of acht beelden van Boeddha naast elkaar, vaak met een schenkbeker ervoor.

Wat betekenen deze 7 Boeddhahoudingen? Veel mensen zien ze zonder te weten wat deze beelden betekenen of waarvoor ze dienen. Elk van hen staat voor een dag van de week, en je zou respect betuigen aan het beeld dat de dag vertegenwoordigt waarop je geboren bent.

De zondagse Boeddha staat met de armen gekruist voor het middel en de rechterhand bedekt de linkerhand.

Als je op deze dag geboren bent: Je bent respectabel, wijs, geliefd bij vrienden en familie, en hebt waarschijnlijk een professioneel beroep.
Je geluksdag is woensdag.
Je ongeluksdag is vrijdag.
Je gelukskleur is groen.
Je ongelukskleur is blauw.

Ger

Het maandagse Boeddhabeeld staat met de rechterhand opgeheven tot schouderhoogte, palm naar buiten en vingers uitgestrekt (de Abhaya Mudra). Dit beeld stelt Boeddha voor die de verwanten tot bedaren brengt.

Als je op deze dag geboren bent: Je bent serieus met een goed geheugen en een voorliefde voor reizen, waarschijnlijk in een geschoold beroep.

Je geluksdag is zaterdag.
Je ongeluksdag is zondag.
Je gelukskleur is zwart.
Je ongelukskleur is oranje.

Het dinsdagse Boeddhabeeld ligt op zijn rechterzij, zijn hoofd rust op zijn arm en zijn tenen zijn evenwijdig. 

Als je op deze dag geboren bent: Je bent serieus, moedig en actief, waarschijnlijk in de diensten.
Je geluksdag is donderdag.
Je ongeluksdag is maandag.
Je gelukskleur is geel.
Je ongelukskleur is wit.

Marijke
Froukje

De Boeddha-afbeelding voor woensdag staat en houdt met beide handen een aalmoesschaal vast. Het geeft aan wanneer Boeddha terugkeerde om zijn vader te zien na vier jaar in zijn ambt.

Als je op de ochtend van deze dag geboren bent: Je bent beleefd, artistiek en emotioneel, hoogstwaarschijnlijk creatief bezig. Woensdagavond is je gelukstijd en de gelukskleur is groen. Je ongeluksdag is dinsdag en de ongelukskleur is roze.
Als je op de avond van deze dag geboren bent: Je bent hardwerkend en eerlijk, waarschijnlijk werkzaam in een beroep met als geluksdag maandag en de kleur wit.
Je ongeluksdag is donderdag.
Je ongelukskleur is geel.

Het donderdagse Boeddhabeeld zit in een volledige lotushouding met de zolen omhoog en zichtbaar, de handen rustend in de schoot, rechts boven links met alle vingers uitgestrekt, handpalmen omhoog.

Als je vandaag geboren bent: Je bent vredelievend, kalm en eerlijk, waarschijnlijk word je leraar of zit je in de advocatuur.
Je geluksdag is zondag.
Je ongeluksdag is zaterdag.
Je gelukskleur is oranje.
Je ongelukskleur is zwart.

Nellie
Christian

Het vrijdagse Boeddhabeeld staat met beide armen gekruist over de borst en de rechterhand bedekt de linkerhand. 

Als je op deze dag geboren bent: Deze persoon is fun-loving, vriendelijk en ambitieus, waarschijnlijk een entertainer of publiek figuur.
Je geluksdag is dinsdag en de gelukskleur is roze.
Je ongeluksdag is woensdagavond.
Je ongelukskleur is lichtgroen.

Monique

De afbeelding van de zaterdagse Boeddha zit in volle lotushouding in meditatie op het opgerolde lichaam van de Naga Muchalinda die zijn hoofd gebruikt als dekking tegen de regen.

Als je op deze dag geboren bent: Je bent kalm, logisch en een beetje een kluizenaar, zeer waarschijnlijk bezig met handwerk van geschoolde aard.
Je geluksdag is vrijdag.
Je ongeluksdag is woensdag overdag.
Je gelukskleur is blauw.
Je ongelukskleur is groen.