De kleuren van de dag

In Thailand heeft elke dag van de week zijn eigen kleur
Welke kleur hoort bij welke dag van de week? De kleuren die bij elke dag van de week horen zijn:

Zondag - Rood
Maandag - Geel
Dinsdag - Roze
Woensdag - Groen & Grijs
Donderdag - Oranje
Vrijdag - Blauw
Zaterdag - Paars

Vroeger kleedden Thaise mensen zich vaak in de kleur van de desbetreffende dag. Die traditie is tegenwoordig echter uit de gratie geraakt. Maar alle Thais weten welke kleur bij welke dag van de week hoort.

De dag van de week waarop mensen worden geboren is echter nog steeds belangrijk. En de kleur van die dag is hun geluksdag.

De oorsprong van de kleur van de dag
De Thaise week duurt 7 dagen en begint op zondag en eindigt op zaterdag. Hetzelfde als in de meeste westerse landen.

En de dagen van de week zijn vernoemd naar oude Hindoeïstische astrologische invloeden. Dit is ook vergelijkbaar met de Engelse namen voor de dagen van de week, die zijn vernoemd naar planeten en oude goden.

Een groot verschil is echter dat in de Thaise cultuur elke planeet een godheid heeft die die dag beschermt. En elke godheid heeft zijn eigen kleur.

Hier in Thailand is de dag van de week waarop je geboren bent erg belangrijk. De meeste westerlingen kennen natuurlijk hun geboortedatum, maar de meesten weten niet op welke dag van de week ze geboren zijn. Omdat het niet belangrijk is.

Dat is niet het geval in Thailand. Vraag het een willekeurige Thai en ze zullen weten op welke dag van de week ze geboren zijn.

Dit is belangrijk omdat tempels meestal verschillende Boeddhabeelden hebben voor de verschillende dagen van de week. Omdat in het leven van de Boeddha bepaalde gebeurtenissen op bepaalde dagen zouden hebben plaatsgevonden. Je moet dus weten aan welk beeld je een offer moet brengen. Daarnaast moet je weten welke dag van de week jouw gelukskleur is.